Wednesday

AYAT-AYAT CHENTA


Die Pnye Sinopsis:
Filem yang berkisarkan cinta ini mengisahkan seorang mahasiswa Universiti Al-Azhar, Mesir dan beberapa kenalan wanita yang menaruh hati terhadapnya. Namun lebih daripada itu, kisah ini menjalani naik turunnya kehidupan dengan tatacara hidup sebagai seorang yang beragama Islam.

Sejak menuntut di universiti itu, Fahri bersahabat baik dengan Maria, jiran tingkat atas flat pengajiannya, merupakan seorang gadis Kristian Koptik yang mengagumi Islam namun, menaruh hati secara senyap terhadap Fahri.

Keikhlasan hati Fahri, mendorong dia dan Maria membantu Noura, seorang gadis yang sering didera oleh bapa tirinya, Bahadur. Suatu hari, Fahri telah membantu seorang gadis berpurdah yang menjadi mangsa amukan warga Mesir kerana memberi tempat duduk kepada dua warga Amerika yang hampir pitam kerana kepanasan dalam gerabak keretapi.

Fahri kagum dengan keberanian gadis berpurdah itu. Sempat berbual dan sebelum berpisah gadis itu memperkenalkan dirinya dalam bahasa Jerman ‘mein name ist Aisha’.Suatu hari, Syaikh Ustman, guru tallaqinya bertanya sama ada dia mahu berkahwin atau tidak. Fahri bingung lalu solat istikharah. Bertemu secara taaruf, akhirnya Fahri mengakui jodohnya bersama gadis itu. Dia ialah Aisha.

Namun, perkahwinan dengan Aisha umpama derita terhadap tiga lagi gadis yang menyintainya dalam diam. Tidak cukup dengan itu, Fahri menerima dua dugaan yang paling besar dalam hidupnya.
Aku mengulas:
Act'lly pilem ni dh lama kat Cinema..16 Jun 2008 lagi...but kat cni mna ada Cinema...so terpaksa le aku menanti...tercari2 gak DvD die..but xjumpa2...so frust gakla...n then aku ke Popular Bookstore...tertengok die pnye Novel...nak beli ke xnak...nak2?...huhu...tapi mhl siot...dulu, aku xberkira sgt Novel mahal2 ni..skang ni xbleh beb....byk nak gna duit...so xjd la aku nk bli Novel die..lgpn member card ada kat abah aku...huhu skali lagi frust....xpe2 aku tunggu lagi..tunggu punya tunggu punya tunggu...Finally, dpt gak aku tgk pilem nih...thanks to TV3...disiarkan pada ari Raya ke 10 baru2 ni...2pn terpaksa berebut...ye r family aku suke ngat nonton 'Gerak..Gerak Khas' tu..huhu...so kelewatanla aku...terlepas intro citer nih...abe Hair aku plak siap sms suh tgk..dia ckp klu xtgk rugi....hehe...but at last dpt gak aku concore chanel Tv mlm tuh...
~No badla Pilem ni...4 bintang

2 comments:

BonD JeLLa said...

best kan citer nih...:)
hmm, btw my name is zaila, bkn nyer zalia :p

Kheira said...

ops..sorry..huhu